Previous
Next

Hub-ul Educațional al Proiectului REDACt

Cutremurele reprezintă o amenințare serioasă asupra societății moderne – mai ales în condițiile în care un număr tot mai mare de oameni se află în zone cu hazard seismic ridicat. Pentru creșterea rezilienței la cutremure trebuie să îmbunătățim constant modul în care privim dezastrele, capacitatea de răspuns precum și nivelul de pregătire individual și comunitar.
Proiectul REDACt intenționează să FACĂ MAI CUNOSCUTE materialele educaționale publicate de către AUTORITĂȚI NAȚIONALE ȘI REGIONALE cu competențe în domeniu și, în baza cercetărilor și principiilor științifice general acceptate, să contribuie constructiv la îmbunătățirea siguranței publice în fața riscurilor associate cutremurelor, în acord cu Reglementările Naționale și Planurile de Urgență.

În timpul situațiilor de urgență cauzate de cutremure apar multe probleme ce țin de răspunsul public la dezastru: panică; blocaje rutiere; incertitudine în ceea ce privește locațiile sigure, rutile către acestea și timpul în care oamenii pot rămâne acolo sau se pot întoarce la casele lor.
În același timp, cercetarea științifică a arătat că una dintre principalele griji ale oamenilor este legată de lipsa informațiilor despre siguranța celor apropiați sau a bunurilor materiale; această grijă îi face pe mulți să se expună altor hazarde, să se panicheze și să ignore sfaturile autorităților.

Pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire și răspuns la cutremur, am ales în REDACt să ne concentrăm asupra îmbunătățirii Educației și a Competențelor legate de Dezastre, prin transmiterea unor ghiduri scurte și a unor recomandări de soluții practice care să ajute publicul larg să aibă, în timpul urgențelor provocate de cutremure, informații care să le satisfacă nevoile de bază și să ofere răspuns la principalele îngrijorări.
Ținând cont de faptul că apelurile vocale s-ar putea să devină nefuncționale o perioadă după cutremur, datorită suprasolicitării rețelelor de comunicații, scurte tutoriale cu privire la modul de partajare a locației prin intermediul transferului de date au fost adăugate ca recomandări practice în astfel de situații. În același timp, am adăugat hărți interactive care indică locațiile considerate ca fiind sigure de către autorități, în cazul unui cutremur.

Echipa Proiectului REDACt vă invită să navigați prin Hub-ul Educațional și să deveniți parte a acestui efort, contribuind la îmbunătățirea rezilienței comunitare și a nivelului general de siguranță la cutremur.
Vă invităm să ne adresați întrebări, comentarii și/sau sugestii la redact.euproject@gmail.com

AUTORITĂȚI cu competențe în reducerea riscului seismic

Organizația de Protecție și Planificare împotriva cutremurelor din Grecia

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România

Înțelegerea riscurilor

RiscPrevenție (acțiuni de întreprin înaintea cutremurului)

Răspuns (acțiuni de întreprins în timpul și după cutremur)
Obiecte ce pot cădea
Fixează-ți mobila. Mută obiectele grele în locuri joase sau securizează-le.

Adăpostește-te sub o masă rezistentă. Protejează-ți capul și gâtul și susține masa respectivă.
Avarii ale conductelor și instalațiilor

Verifică dacă există acest risc și asigură-te că robineții sunt funcționali.

Verifică dacă există scurt-circuite sau degajări de gaze. Închide prizele și robineții înainte de a părăsi casa.
Rănirea în timpul evacuării

Verifică dacă există căi de evacuare secundare. Exersează modul de evacuare. Monitorizează și optimizează această procedură.

Așteaptă până când cutremurul a trecut. Nu te grăbi. Folosește doar scările pentru a coborî – dacă acestea prezintă siguranță. Îndepărtează-te de fațadele clădirilor.
Lipsa lucrurilor de bază/înțelegerii situației

Pregătește-ți un rucsac pentru situații de urgență (cu obiecte care să îți asigure supraviețuirea timp de 3 zile precum apă, mâncare, trusă de prim ajutor, lanternă, radio/baterie externă, bani și copii după acte etc.)

De abia după ce ești într-un loc sigur, folosește-ți telefonul pentru a comunica apropiaților că ești bine și eventual a le distribui locația ta. Folosește mesaje și schimb doar de date (nu și apeluri) pentru a nu aglomera liniile.

Resturi ce pot cădea/alte hazarduri (ex: cabluri electrice, incendii)
Alcătuiește-ți un plan de evacuare și de întâlnire cu familia, într-o locație sigură. Ia în calcul și rute alternative, în cazul în care cele principale nu mai sunt funcționale.Îndepărtează-te de clădiri în locații sigure pre-stabilite, distribuie locația ta celor apropiați, verifică dacă aceștia sunt bine și ce urmează să facă și rămâi în siguranță.

Cum să fii mai SIGUR – Lucruri DE FĂCUT! Ajută-te pe tine și pe ceilalți!

Previous
Next

Distribuirea locației în timp real prin intermediul Google Maps

Distribuirea locației în timp real prin intermediul Whatsappsapp

Aflați mai multe despre cutremure

Zone sigure / de refugiu

K. Papatheodorou & E. Kirtas, International Hellenic University (Grecia)

P. Gakos & K. Ntouros, International Hellenic University (Grecia)

N. Theodoulidis, Institute of Engineering Seismology & Earthquake Engineering, EPPO (Greece)
N. Klimis, Democritus University of Thrace (Greece)
C. Zulfikar, Gebze Technical University (Türkiye)
D. Vintila, Ovidius University of Constanta (Romania)
D. Toma-Danila, Ovidius University of Constanta (Romania)
V. Cardanet, Insitute of Geology and Seismology (Moldova)
Date cu privire la zone sigure
K. Chouvardas, Regional Administration of Anatoliki Makedonia & Thraki (Grecia)
Întrebări, comentarii: redact.euproject@gmail.com