Aplicație web de geoinformatică pentru evaluarea riscului geotehnic declanșat de cutremure

Acesta este un prototip de platformă web pentru evaluarea riscului geotehnic declanșat de cutremure, utilizând software open source și API-uri disponibile gratuit, dezvoltat ca demonstrație de tehnologie de către proiectul Redact.

Această aplicație sistem web menit să sprijine profesioniștii și cercetătorii din domeniul Dezastrelor Naturale. Ea folosește instrumente și tehnologii moderne de Geoinformatică. În mod specific, aceasta utilizează instrumente de Geoinformatică open-source printr-o interfață web personalizată, permițând executarea de algoritmi specializați legați de Dezastre Naturale, alunecări de teren și lichefiere a solului declanșată de cutremure.

Acestei abordări utilizatorii finali (clienții) nu au nevoie de software specializat sau de instalarea de biblioteci de programare  suficient un browser web actualizat.

Pe partea de dezvoltare software, aplicația folosește instrumente de modelare și biblioteci de funcții din două dintre cele mai populare software-uri ale Sistemelor de Informații Geografice (GIS): QGIS open-source și software-ul SAGA GIS, care integrează funcții dezvoltate în Python și Django Framework. Toate aceste componente sunt instalate pe partea serverului, iar codul Python le leagă în mod transparent, simplificând diverse procese de lucru menite să abordeze provocările legate de Dezastre Naturale.

Toate instrumentele folosite de aplicație sunt open-source tehnologii de vârf, precum protocolul GeoJson pentru reprezentarea vizuală a datelor pe hărți web. Un alt avantaj al aplicației este abilitatea de a efectua procese asincrone, automat utilizatorii prin e-mail la finalizarea.

Această platformă oferă acces deschis la algoritmi bine-cunoscuți are mai multe avantaje, inclusiv ușurința de acces și distribuția de instrumente de Geoinformatică deschisă comunității de cercetare și profesionale.